Autoritatea Sanitar-Veterinară (ANSVSA) a descoperit patru noi focare de gripă aviară în gospodării ale populației din județele Harghita și Mureș, virusul provenind de la păsările cumpărate dintr-o fermă din Ungheni – Mureș închisă săptămâna trecută, potrivit unui comunicat al instituției.

Primele informații ale anchetei epidemiologice arată că aceste noi focare au apărut din cauza comerțului cu păsări realizat prin intermediari și magazine de vânzare a păsărilor vii.

Mai mult, ancheta arată că intermediarul care a distribuit păsările în exploatația comercială din județul Mureș, unde a fost confirmat primul focar, a mai distribuit păsări (cu status de sănătate incert) în mai multe județe, ceea ce reprezintă un mare risc de difuzare a bolii și apariția de noi focare, potrivit ANSVSA.

Autoritatea Sanitar-Veterinară susține că rezultatele anchetei epidemiologice au dus la decizia de suspendare pentru 30 de zile a comercializării puilor de o zi prin intermediari.

Pentru a se asigura de respectarea măsurilor de restricție pentru prevenirea propagării virusului gripei aviare, serviciile veterinare împreună cu reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne realizează acțiuni de control, inclusiv în trafic și în Punctele de Trecere a Frontierei de Stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.