Statisticienii din județul Mureș atenționează că în ultimii doi ani a avut loc o adevărată ”explozie” a sporului natural negativ din județ: pe lângă faptul că se nasc tot mai puțini copii, decesele înregistrează un nou record istoric, transmite Rador.

Populația județului Mureș a scăzut cu 1.100 de persoanel anul trecut și cu peste 2.000 în ultimul an, arată directorul Direcției de Statistică Mureș, Ioan Matei.

”La starea socială cifrele sunt dezastruoase și aici este vorba de mișcarea naturală a populației. Dacă ne referim la explozii, exploziile nu sunt la prețuri, din punctul meu de vedere, ci sunt la acest spor natural negativ. Dacă în 2020 în județul Mureș au fost cele mai multe decese și cele mai puține nașteri, deci a fost cel mai mare spor negativ din istoria județului, anul acesta cifrele sunt și mai rele. Astfel, născuții vii scad în continuare și avem un minus de 312, decesele au crescut cu 550 în plus față de anul 2020, astfel că sporul natural negativ aproape s-a dublat față de aceeași perioadă a anului trecut”, a declarat el pentru Radio Mureș.

Boala COVID-19 influențează direct creșterea deceselor, la fel ca și restricțiile din spitale, crede statisticianul Ioan Matei.

Reprezentanții Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC) din România au atras atenția, zilele trecute, cu privire la problemele cu care se confruntă persoanele cu boli cronice și limitarea serviciilor sanitare din spitalele publice. Aceștia apreciază că aproximativ 25% din totalul deceselor sunt persoane care au și COVID-19, dar cei mai mulți dintre decedați au avut boli cronice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.