Premierul Marcel Ciolacu a dispus demiterea prefectului și subprefectului județului Mureș, după descoperirea azilului groazei din Bărnești, care în ultimele zile a fost controlat de instituțiile cu atribuții din județ și nu au fost descoperite nereguli.
Principalele declarații ale premierului:
Trebuie desființate anumite instituții care nu funcționează. Trebuie regândit sistemul de control și sistemul de autorizare.
Felicit pe reprezentanții ONG-urilor care s-au implicat voluntar și au descoperit acest lucru. Le sunt recunoscător ca om și ca român pentru că intervenția lor a salvat vieți. Dacă nu s-ar fi descoperit la timp, lucrurile ar fi putut avea o finalitate mult mai tragică.
Sub coordonarea prefecților s-au făcut controale o lună, AJPIS a controlat acest centru cu o zi sau două înainte și a zis că nu e nicio problemă. A fost destituită persoana care a condus AJPIS.
Azi am avut o discuția cu domnul ministru Predoiu și am dispus eliberarea din funcție a prefectului și subprefectului. Trebuie să înțelegem care e rostul nostru și al statului.
Cât am dispus ca prefectul să dispună aceste controale, trebuie să înțeleagă că trebuie să le urmărim.
Centrul rezidențial din localitatea Bărdești, județul Mureș, unde joi au fost găsite în condiții inumane mai multe persoane cu dizabilități, a fost controlat de autorități în urmă cu două săptămâni, dar nu au fost sesizate nereguli. Atunci a fost închis un alt centru al asociației Re-Min, care funcționa pe Platoul Cornești din Târgu Mureș, potrivit Radio Târgu Mureș, citat de Rador.
DIICOT și DNA au deschis anchete în acest caz.
Cazul a fost descoperit de membrii organizației Centrul de Resurse Juridice. Potrivit unui comunicat de presă, CRJ a efectuat, joi, o vizită de monitorizare neanunțată la Centrul de îngrijire și asistență Căsuța Lu’ Min din localitatea Bărdești, județul Mureș.
„Echipa a constatat că, pe lângă cei 23 de beneficiari ai centrului cazați în camere, în subsolul clădirii erau ascunse în spatele unei perdele de plastic, printre grămezi de moloz, materiale de construcție, saci de haine, echipamente medicale vechi, 4 persoane cu dizabilități grave care zăceau culcați pe saltele murdare de fecale, urină și sânge, cu muște pe ele, care nu se puteau apăra și nu puteau cere ajutor (nonverbale și incapabile a se deplasa). Una dintre persoane era în stare avansată de malnutriție (piele și os), cu leziuni la nivelul șoldului, acoperită de muște, mirosind puternic a fecale. O altă persoană din subsol era acoperită de fecale și sânge la nivelul feței și a mâinilor. Celelalte 2 persoane nu se puteau mișca și nu puteau să comunice, fiind deosebit de speriate când am încercat să ne apropiem de ele”, a precizat Centrul de Resurse Juridice.