Din cele 9 izvoare care se află pe raza Municipiului Târgu Mureș, doar cel situat pe strada Moldovei se încadrează 100% în parametri fizico-chimici și bacteriologici, prin urmare apa poate fi consumată fără probleme, anunță Agenția de presă RADOR.

Toate celelalte izvoare au anumiți parametri depășiți, iar acest lucru trebuie să fie semnalat prin plăcuțe montate la fața locului. În ultimii ani, calitatea apei izvoarelor din Târgu Mureș s-a deteriorat, astfel că în 2019 erau patru izvoare cu apă potabilă.

Primăriile au obligația să solicite, cel puțin o dată pe an, un set complet de analize privind calitatea apei din izvoarele publice.

Cel mai probabil în luna iunie vor avea loc noi analize la Târgu Mureș, a declarat pentru Radio Tg.Mureș șeful Direcției de Sănătate Publică Mureș, dr. Iuliu Moldovan.

„La nivelul Municipiului Târgu Mureș, sunt 9 izvoare publice pe care le monitorizăm. Calitatea apei, din punct de vedere microbiologic, al nitriților, nitraților și a altor elemente, singurul dintre acestea care îndeplinește toate criteriile de potabilitate, este cel situat pe strada Moldovei. Celelalte au depășiri la diferiți parametri, deci apa respectivă nu este potabilă iar municipalitatea trebuie să afișeze în perimetrul izvoarelor respective că apa nu este bună de băut”, spune șeful DSP Mureș.

La nivelul județului Mureș sunt aproape 100 de izvoare și fântâni publice pentru care se face, anual, analiza calității apei. De regulă, peste 70% dintre acestea nu au apă potabilă.

Nu toate primăriile din județ solicită analiza calității apei, doar 44 dintre ele cer acest lucru. Printre cele care solicită, pe lângă Municipiul Târgu Mureș, sunt Sighișoara, care are 14 izvoare, Reghin – 5 izvoare, Târnăveni – 4 izvoare și orașele: Sovata cu 3 izvoare, Sărmașu cu 4 izvoare și Ungheni cu un izvor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.