Compania AQUASERV, operatorul regional al serviciilor de alimentare cu apă potabilă și canalizare în județul Mureș, a anunțat joi finalizarea unui important proiect destinat reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră. Acesta vizează utilizarea biogazului rezultat din fermentarea nămolului de la stația de epurare a municipiului Târgu Mureș, situată în Cristești, pentru producerea de energie electrică și termică, într-o valoare ce depășește 2 milioane de euro.
Proiectul a fost susținut financiar prin granturi acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin intermediul mecanismului financiar SEE 2014-2021.
Conform declarațiilor reprezentanților companiei, acest proiect a implicat înlocuirea unei instalații vechi de generare a energiei cu un echipament nou, care permite utilizarea biogazului obținut din fermentarea nămolului în scopul producerii de energie electrică și termică la stația de epurare a apelor uzate din Cristești.
Baurer Csaba, managerul pe operațiuni de tratare a apelor în cadrul Companiei AQUASERV, a explicat că soluția tehnică adoptată constă în patru bioturbine, iar această tehnologie contribuie semnificativ la reducerea emisiilor de CO2.
„Acest proiect ne permite să acoperim aproximativ 70% din necesarul de energie electrică al stației de epurare și să ne apropiem de 90% din necesarul de energie termică. Este un pas important în reducerea emisiilor de bioxid de carbon, echivalent cu eliminarea a 300 de autoturisme care parcurg 25.000 de kilometri pe an”, a declarat Csaba în cadrul unei întâlniri cu presa.
Anterior, la stația de epurare a municipiului Târgu Mureș, biogazul rezultat din procesul de stabilizare anaerobă a nămolului era valorificat printr-o instalație de cogenerare care aproape că își epuizase durata de viață. Această instalație, pusă în funcțiune în anul 2000, a fost finanțată printr-un proiect internațional.
Prin implementarea acestui proiect, instalația de cogenerare, care anterior funcționa cu ajutorul unui motor termic pe gaz (biogaz/gaze naturale) de 455 kWe/711 kWt, a fost înlocuită cu o instalație de cogenerare de înaltă eficiență, formată din patru module de microturbine (4×200 kWe), cu o putere aproape dublă, de 800 kWe/1500 kWt.
Pe lângă beneficiile evidente în ceea ce privește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, investiția prezintă și un avantaj financiar net de peste 270.000 de euro pe an.
Din costul total al proiectului, de 2.118.189 euro, suma de 1,8 milioane de euro reprezintă finanțare nerambursabilă prin mecanismul financiar SEE 2014-2021, în timp ce cofinanțarea în valoare de 318.189 euro a fost asigurată de Compania AQUASERV.