În fiecare primăvară, prețurile la verdețuri și legume cunosc o creștere semnificativă în piețe, conform constatărilor Agenției de presă Rador, care citează Radio Târgu Mureș. Ardeii se vând la 18 lei pe kilogram, iar varza se situează între 6 și 9 lei, în timp ce cartofii se mențin mai accesibili, la 4 lei, iar ceapa verde și ridichile sunt disponibile la prețuri de până la 3 lei pe legătură.

Scumpirile sunt resimțite și în supermarketuri, unde legumele și fructele conduc topul creșterilor de prețuri, alături de alimentele de bază care ar fi trebuit să rămână la prețuri plafonate.

În Piața Cuza Vodă din Târgu Mureș, consumatorii întâlnesc în principal intermediari care comercializează produse de import, iar numărul producătorilor locali care oferă produse naturale și bio este redus. Stefan Adam, un producător din Sântioana de Mureș, explică că lipsa subvențiilor de la stat îi determină pe producători să majoreze prețurile, având în vedere și creșterea cheltuielilor cu forța de muncă.

„Tocmai am primit ridichi, ceapă verde, ulei presat la rece la 15 lei litrul, slănină la 60 de lei, ouă la 1,5 lei, iar cartofii sunt la 4 lei. Avem și făină de mămăligă. Lucrăm pe două hectare de pământ în Sântioana. Vânzările sunt posibile, dar necesită răbdare și relații personale, mai ales pentru slănină, care se vinde în principal către cunoștințe. Față de anul trecut, prețurile slăninii au crescut considerabil, iar și prețul porcului este mai ridicat, pentru că totul este mai scump. Varza se vinde cu 6 lei pe kilogram, pentru că costurile sunt mari și oamenii nu vin să lucreze decât dacă le oferi 200 de lei pe zi plus mâncare. Folosim gunoiul de grajd drept îngrășământ, dar producția nu este foarte mare, destinată mai mult familiei și unei mici cantități pentru vânzare”, explică el.

Locuitorii din Târgu Mureș simt presiunea constantă a scumpirilor la toate alimentele și preferă să achiziționeze produse naturale din piață pentru a sprijini producătorii locali.

În această perioadă, creștinii care țin Postul Paștelui strict evită consumul de produse de origine animală, optând exclusiv pentru alimente vegetale.

Recent, oficialii guvernamentali au anunțat că prețurile la alimentele de bază vor rămâne plafonate până la sfârșitul acestui an, deși inițial măsura era prevăzută să fie valabilă doar până la finalul acestei luni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.