Asociaţia CSR Nest în parteneriat cu Asociaţia „Our Lifetime” din Reghin, cu sprijinul Apelor Române, au amplasat un dispozitiv Log Boom pe râul Mureş, la Reghin, care serveşte la colectarea deşeurilor care plutesc la suprafaţa apei, anunță Agerpres.

„La Reghin acum avem un sistem modern care colectează şi blochează deşeurile, pet-urile, plasticurile, crengile, deşeuri vegetale care plutesc, le blochează de-a lungul râului. Acestea se colectează pentru a fi ulterior procesate într-o manieră selectivă. Sistemul este foarte prietenos cu mediul, este un sistem verde format dintr-o înşiruire de tuburi închise care plutesc la suprafaţa apei, fapt care nu blochează nici fauna acvatică, nici deplasarea apei, pur şi simplu reţin ceea ce pluteşte”, a declarat presei, luni, preşedintele Asociaţiei „Our Lifetime” din Reghin, Mihai-Dan Farcaş.

El a arătat că prin amplasarea sistemului de tuburi plutitoare în amonte de barajul cunoscut de localnici sub denumirea „La trei găurele” vor fi colectate inclusiv deşeurile care ar putea să pătrundă pe Canalul Morii, care traversează municipiul Reghin.

”Sistemul va fi pus complet în uz în primăvară pentru că abia atunci vine ultima componentă a sistemului, un fel de spaţiu de colectare a acestor deşeuri captate, care sunt nişte plăci de 8 metri x 4 metri băgate în pământ. Atunci vom urmări cifrele, pentru că de fapt acesta e obiectivul, să vezi cât deşeu se colectează de pe Mureş, în ce perioadă de timp, în fiecare regiune, acest program fiind implementat şi în alte zone ale ţării. Fiecare regiune are anumiţi indicatori”, a arătat Fărcaş.

Reprezentantul Asociaţiei „Our Lifetime” a precizat că se doreşte recoltarea tuturor deşeurilor care plutesc, dar în special a plasticului, după ce s-a dovedit ştiinţific dezastrul produs de poluarea cu particule de plastic în rându faunei acvatice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.