Un judecător de la Târgu Mureș, Florin Lupașcu de la Tribunalul Specializat Mureș, se confruntă cu o situație delicată, având sute de dosare pe rol pe care nu le-a finalizat, unele dintre ele rămânând nerezolvate timp de peste doi ani.

Conform Inspecției Judiciare, la data începerii cercetării disciplinare la 22 decembrie 2022, judecătorul avea înregistrate 298 de hotărâri cu depășirea termenului legal de redactare. La finalul cercetării disciplinare la 6 martie 2023, numărul acestora a scăzut la 293, iar pentru unele dosare întârzierea depășea 835 de zile.

Presiunea mediatică a dezvăluit că Florin Lupașcu a fost anterior sancționat în anii 2017 și 2019 pentru aceleași probleme de întârziere în soluționarea dosarelor.

Tribunalul Specializat Mureș este una dintre cele trei instanțe specializate în materie comercială, fiind înființat în 2004. Această instanță se ocupă de judecarea cererilor de insolvență, a cererilor privind restrângerea, împiedicarea ori denaturarea concurenței, precum și a cererilor referitoare la titlurile de valoare și alte instrumente financiare.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis să-l sancționeze pe Florin Lupașcu cu „retrogradarea din gradul profesional de curte de apel în gradul profesional de tribunal și continuarea activității la Tribunalul Specializat Mureș”. Cu toate acestea, aceasta înseamnă, practic, că judecătorul își va continua activitatea la aceeași instanță la care este în prezent. Florin Lupașcu poate face recurs la decizia CSM la completul de cinci judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Potrivit declarației sale de avere din 2023, judecătorul a obținut venituri în valoare de 244.918 lei în anul fiscal 2022, incluzând banii proveniți din activitatea sa la stat, dobânzi și vouchere de vacanță. În anul fiscal 2021, veniturile sale salariale, inclusiv cele provenite din acțiunile în instanță împotriva statului, au totalizat peste 200.000 de lei, adăugându-se la acestea și veniturile din închiriere în sumă de peste 19.000 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.